Szeremlei borsos kalács
( Szeremle Bajától 8 km-re délnyugati irányban található település)
Hozzávalók
1 kg liszt
1/2liter tej
5 dkg élesztő
8 dkg cukor
4 dkg só
15 dkg Rama margarin (régen sertészsír)
4 doboz tejföl, őrölt bors a mártáshoz
Elkészítés
1/2 liter tejet langyosra melegítünk, beletesszük a 8 dkg cukrot, elkeverjük, felfuttatjuk benne az 5 dkg élesztőt. A lisztben elkeverjük a 4 dkg sót, majd hozzáadjuk a tejet. Lassú kézmozdulatokkal emelgetve finomra kidolgozzuk a tésztát, a margarinnal körbe-körbe kenve a tálat. Addig kell ezt csinálni, amíg a tészta el nem válik a táltól és a kéztől, és hólyagosodni nem kezd. Letakarjuk, és meleg helyre tesszük. Kb. 25-30 percig kelesztjük. Vigyázni kell, nehogy a tészta kikeljen a tálból. A megkelt tésztát lisztezett deszkára tesszük, maréknyi cipókra osztjuk. A cipókból kb. 50 cm-es rudakat sodrunk, középen meghajtjuk, a két végét összefonjuk, kör alakot képezünk belőle. Kizsírozott tepsibe helyezzük, kb. 10 percig kelni hagyjuk. Előmelegített sütőben szép lassan pirosra sütjük.
Mártás
Jó evőkanál zsírt felolvasztunk, mokkáskanál sót, 1 mokkáskanál őrölt borsot teszünk bele, összekeverjük a 4 doboz tejföllel. A kisült kalácsokat megforgatjuk a mártásban, egy nagy tálba tesszük, és letakarjuk, hogy melegen maradjanak.