Bajai ponty halászlé

Hozzávalók négy személyre:

    2-2,5 kg megtisztított ponty
    3 nagy db vöröshagyma
    só
    kb. 4 evőkanál édes-nemes piros paprika
    2-2,5 liter víz
    1 evőkanál konzerv paradicsompüré vagy 1 dl száraz vörösbor
    4-5 db erős cseresznyepaprika
    1 csomag "Bajai halászlétészta"

Előkészítés

Az alaposan megtisztított pontyot (pontyokat) kb. 5 mm-enként beirdaljuk (3-4 mm mély bemetszést végzünk a hal húsába), felszeleteljük és darabonként besózzuk úgy, hogy az irdalások közé is megfelelő mennyiségű só kerüljön. Legalább 2-3 órát hagyjuk állni a sóban. (A sózást akkor végeztük el megfelelően, ha főzés közben sót nem, vagy csak minimális mennyiségben kell a léhez adnunk.) A halikrát, tejet, esetleg további belsőségeket külön tesszük, nem sózzuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, vagy húsdarálón ledaráljuk, és a bogrács aljára tesszük.

Elkészítés

A hagymára ráöntjük a vizet, és erős tűznél felforraljuk. A forrástól számított 5 perc elteltével belehelyezzük a halszeleteket. Miután ismét felforrt, rászórjuk a pirospaprikát, a cseresznyepaprikát. Ezt követően 8-10 perc múlva rátesszük a paradicsompürét vagy a vöröbort — amelyik éppen a rendelkezésünkre áll, mivel csupán ahalhús szétesését hivatott megakadályozni — valamint a belsőségeket. A halhús forrásától számítva 30-40 perc szükséges a halászlé elkészültéig. Közben sós vízben kifőzzük a tésztát. A halszeleteket külön tálcára tesszük, a halászlét pedig a tésztára öntve vagy külön tálban (ízlés vagy inkább megszokás szerint) tálaljuk.

Megjegyzés

A bajai halászlé elkészítésének kultusza van. Az ínyencek már-már szertartásszerűen főzik; nem elsősorban pontyból, hanem több fajta ("vegyes") halból készítik. Igazi recept nem létezik! A bajai halászlé főzését csak gyakorlat alapján lehet megtanulni, vagy a "nagyoktól".

Szép Kártya elfogadóhely!

(c) 2015 PONTYPORONTY KFT.

Telefon: +36 70 334 0295

Cím: 6500 Baja, Erdész u. 6.

Hasznos oldalak:
Apartman.lap.hu - Horgasz.lap.hu - Baja.lap.hu