Érsekcsanádi rétes
(Érsekcsanád Bajától 10 km-re északra található település.)
Hozzávalók
60 dkg liszt
6 dkg zsír
csipet só
melegvíz
tejföl
Elkészítés
A tésztát kidagasztjuk, annyi melegvizet adunk hozzá, hogy nyújtható legyen, pihentetjük. Akkor jó, ha ún. réteskeménységű, lágy a tészta, hogy a nyújtáskor ne szakadjon el. A tetejét be kell zsírozni vagy tejföllel bekenni, hogy ki ne száradjon, majd pihenni hagyjuk. A tésztát óvatosan hajszálvékonyra nyújtjuk kézzel, ún. rétes nyújtó abroszon, meglocsoljuk zsírral vagy tejföllel ( kiszáradás miatt kell), majd beletesszük a tölteléket, feltekerjük, a tetejét bekenjük tejföllel, és 200 C-os sütőbe tesszük. Kb. 20 perc alatt elkészül.
Töltelékek
túrós
grízes-meggyes
mákos
almás
sárgabarackos
sütőtökös
káposztás
sós túrós