Kenuval a Gemenci erdőben, a Duna mellékágain

A Gemenci erdő mellékágait különleges módon is fel lehet fedezni. Az országban egyedüliként itt az erdei vasút menetrend szerint induló járataival szállítjuk a kenukat, kajakokat a Duna mellékágaihoz valamint a Sió partjára. A túrázók négy túraútvonal közül választhatnak szabadidejüknek és edzettségüknek megfelelően.

A túrák kiinduló és érkezési pontja minden esetben a Pörbölyi Ökoturisztikai Központ. A túrázók itt kapják meg a túrázáshoz nélkülözhetetlen mentőmellényeket, túralapátokat és a csomagok szállításához szükséges vízhatlan hordókat is. Igény esetén túravezetőt is tudunk biztosítani a vízi kalandozáshoz.

A túrázók betekintést nyerhetnek Európa legnagyobb kiterjedésű ártéri erdejének növény- és állatvilágába.
Pörbölyről a túrázók, közel 20 perces utazással érik el az erdei vasút Nyárilegelő megállóját, mely közvetlen a Rezéti-Duna partján található. Innen indul a Rezéti- és a Veránka-túra is. A vízre rakó helyen, illetve a kikötő helyen nincs kiépített stég, így a vízszint ingadozásának megfelelően a part erősen sáros lehet. A Rezéti-Duna fokozottan védett területrészek között kanyarog, ezért a parton kikötni és kiszállni nem szabad, csak vészhelyzet esetén. Kikötni, pihenni a Veránka-sziget ÉK-i csücskénél található üdülőnél, valamint a közeli zátonyon lehet.

Jó szerencsével védett madarakkal (szürke gém, rétisas, barna kánya, fekete gólya, nagykócsag) valamint hűsülő szarvasokkal, vaddisznókkal is találkozhat az ide látogató.

Rezéti-túra (fél napos túra):
Táv: erdei vasúton: 6km + kenuval: 7 km
Idő: 4,5 óra

Nyárilegelőtől a mellékágban É felé, folyással szemben kezdődik a túra. A bal part már maga a Veránka-sziget, mely Bács-Kiskun megyéhez tartozik, a jobb part viszont Tolna megye része. A túra elhalad a Lassi-tavak, a Zsubrik-tó mellett, majd az erdei vasút Szomfovai delta vonalában visszafordulva, a folyással megegyező irányban könnyed evezéssel újra Nyárilegelőhőz ér.

Szép Kártya elfogadóhely!

(c) 2015 PONTYPORONTY KFT.

Telefon: 70/334-02-95

Cím: 6500 Baja, Szabadság u. 14.

Hasznos oldalak:
Apartman.lap.hu - Horgasz.lap.hu - Baja.lap.hu